Избрани процедури

Няма избрани процедури
Тотал 0,00 лв
prekomerno-izpotiavane EpilMe | Лечение на прекомерното изпотяване

Лечение на прекомерното изпотяване

ЛЕЧЕНИЕ НА ЕСЕНЦИАЛНАТА ХИПЕРХИДРОЗА
Лечението на прекомерното изпотяване или хиперхидрозата ефективно се осъществява с инжекциите на ботулиновия токсин А (ботокс), който се явява белтъчина отделяна от бактериите на Clostridium botulinum. Той блокира секрецията на медиаторите на ацетилхолина в нервните окончания. По този начин блокира предаването на нервния импулс към потоотделящите жлези. В следствие на което жлезите престават да отделят пот.
lechenie-prekomerno-izpotiavana-vanity-zone EpilMe | Лечение на прекомерното изпотяване
hyperhidrosis1 EpilMe | Лечение на прекомерното изпотяване

ЛЕЧЕНИЕ НА ПРЕКОМЕРНОТО ИЗПОТЯВАНЕ

Процедурата е изключително безопасна, провежда се в кабинетни условия. В предварително набелязани точки се инжектира ботулиновия токсин. Продължителността на процедурата е около 15-20 минути. Ефекта се проявява след 1-3 дни, като достига пълното си действие до 1-2 седмици и има въздействие до 6-12 месеца.

ОБИЛНОТО ИЗПОТЯВАНЕ Е ЧЕСТО СРЕЩАНО СЪСТОЯНИЕ

Потенето е нормална функция на тялото. Всички се потят, когато времето е горещо или по време на физическа активност – например при спорт: солена прозрачна течност (99% вода, 1% сол) се произвежда и освобождава чрез екринните потни жлези, като по този начин изпълнява жизненоважната физическа функция за охлаждане на тялото.

Освен това изпотяването е възможна реакция, когато човек е под стрес или изнервен: в допълнение към екринните потни жлези се задействат т.нар апокринни потни жлези, отделящи сравнително малко количество пот, която има различен състав – тя е с високо съдържание на протеини и липиди. Метаболизираната от бактериите, апокринна пот води до нежелана телесна миризма.

Повечето хора освен това страдат от прекомерно и непредсказуемо изпотяване след тренировка, в горещо време и т.н. В тези ситуации тялото произвежда и освобождава големи количества влага. Ако това се случва дори и при обстоятелства, които обикновено не биха довели до изпотяване (т.е. в умерени температури или когато тялото е в покой), това е състояние, което се нарича хиперхидроза. Хората с хиперхидроза се потят прекомерно и дори и промяна на външните обстоятелства – например да се избягва излизане на слънце – не помага особено. Техните потните жлези са свръхактивни.

СИМПТОМИ ОТ ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА ОБИЛНОТО ИЗПОТЯВАНЕ

Няма установен начин за дефиниране на прекомерното изпотяване по отношение на „количеството пот”. И все пак ако обилното потене пречи на ежедневието и обичайните ви дейности, това може да се окаже хиперхидроза.

Следното описание може да помогне да се диагностицира:

Първичната хиперхидроза е вероятна, когато прекомерното изпотяване продължава по-дълго от шест месеца. Тя възниква най-вече в подмишниците, дланите, стъпалата или краниофациалната област. Тя е по-скоро симетрична, не се случва през нощта и в повечето случаи възниква поне веднъж седмично. За нея има генетична предразположеност и тя започва преди 25-годишна възраст.

В случаите на първична или фокална хиперхидроза (когато са засегнати само определени части на тялото), засегнатите области са:

мишниците (аксиларна хиперхидроза)
гърбът
дланите на ръцете (палмарна хиперхидроза)
лицето (фациална хиперхидроза)
стъпалата на краката
гърдите
задната част на коленете
В тези области има необичайно висока концентрация на екринни жлези, които са отговорни за изпотяването. Проявите на фокална хиперхидроза може обаче да възникнат в няколко части на тялото едновременно.

ЧЕСТОТАТА НА ХИПЕРХИДРОЗАТА
Един или повече епизоди на прекомерно изпотяване на седмица са в нормата за повечето хора, които страдат от първична или фокална хиперхидроза (но никога по време на сън).

За онези, които страдат от вторична хиперхидроза (където медицинското състояние е основната причина), честотата на епизодите на изпотяване зависи от здравословното състояние, което ги задейства.

СПРАВЯНЕ СЪС СИМПТОМИТЕ

Справянето с епизодите на обилно потене може да навреди на качеството на всекидневния ви живот:

Честото къпане или смяната на дрехите през деня отнема време, нежеланието да си свалите сакото или чувство на безпокойство, когато се налага да се ръкувате с други хора, например, може да доведат до неудобство в чужда компания, възможно е да поискате да се откажете от спортни дейности. Възможно е този проблем дори да попречи в деловата ви дейност или професията (държането на инструменти или използването на клавиатура може да е затруднено с фокална хиперхидроза на дланите, например). Резултатът може да бъде отказ на страдащите от това състояние изобщо да общуват с други хора.

ПРОЦЕДУРИ И МЕРКИ, КОИТО ПОМАГАТ ПРИ ХИПЕРХИДРОЗАТА

Не съществува лечение, което да накара някой да спре да се поти. В края на краищата това е естествена функция на тялото. Въпреки това хората, страдащи от хиперхидроза, днес могат да избират между няколко възможности, които ще облекчат смущаващите симптоми на хиперхидрозата. Някои от тях дори могат да решат проблема за постоянно.

Предлага се голям избор от медицински и немедицински възможности, различаващи се по своята цена, странични ефекти и продължителността на тяхната ефикасност. Повечето от тях действат върху нервите, които стимулират потните жлези.

Ефективното лечение може да доведе до радикално подобрение в живота на тези, които страдат от състоянието, затова диагнозата и лечението трябва да се обмислят внимателно.

В нашия център VANITY ZONE предлагаме поставянето на ботулинов токсин тип А за справяне със съществуващата хиперхидроза.

Ботулинов токсин тип А e oсобено полезна терапия за хора с аксиларна (на подмишниците) хиперхидроза, като се счита за едно от най-добре изучените лечения в днешно време. Представлява инжектиране на нервотоксичното вещество, което помага за спиране на обилното изпотяване в подмишниците: Нервите не изпращат сигнали до екринните потни жлези да се активират и не възниква изпотяване.

Или се обадете на: